Call for Challenges

Over Sint-Laurens

Scholengroep kleuter, lager en secundair met internaat

Heeft het latere puberen ook invloed op het brein bij onze jongeren?

Diversiteit en inclusie
LevenMedische wetenschappen

Heeft het latere puberen invloed op het brein van onze jongeren? Hoe uit zich dat? Hoe kunnen we meer inzichten krijgen naar de ontwikkeling bij leren? Hoe kunnen we binnen ons pedagogisch masterplan hierop inspelen?

Beschrijving van het probleem/de opdracht

De scholengroep bestaat uit ongeveer 2300 leerlingen en ongeveer 330 personeelsleden met kleuter, lager en secundair onderwijs met internaat.

Zelf zijn we met het onderwerp aan de slag gegaan binnen het VIVES-traject "samen -scholing" waar ook het Bellon onderzoeksteam een onderzoek binnen dit traject van deze professionaliseringsinitiatieven uit zal voeren.

De verwachtingen van de oplossing

We zijn een scholengroep die zich wil verdiepen in het steeds vroegere stadium van puberen bij jongeren en de daarbij al dan niet gepaarde invloeden/verbanden op gedrag, brein … enz.

Met andere woorden is een tienerbrein van veertien “rijper” dan vroeger en welke weerslag heeft dit op leren?

We doen dit om te gaan onderzoeken of we er goed aandoen om bepaalde leeftijdsgroepen samen te gaan zetten op 1 locatie, bijvoorbeeld het 5de en 6de lager met onze leerlingen uit het 1ste en 2de middelbaar en er bredere samenwerkingsverbanden mee op te starten.

Door hier meer inzicht over te krijgen kunnen we de werking van onze scholen en ons onderwijsteam daarop afstemmen zodat de leerlingen daar voordelen bij hebben en ook onze onderwijskwaliteit versterkt.

Daarnaast kunnen we dan beleidsmatig ook naar onze personeelsleden vanuit een duidelijke visie/aanpak hen hierin gaan ondersteunen.

Van de studenten verwachten we dat men ons helpt om dieper in te gaan op deze materie en onze onderzoeksvraag meer “body” te geven.

Dit door concrete, contextuele en diepgaande kennis te vergaren over dit specifiek onderwerp. Er is een enorm aanbod aan informatie, lectuur en ergens hopen we antwoorden te vinden.

De ondersteuning die de organisatie kan bieden

Ongestructureerd probleem

Is beschikbaar tot

februari 6, 2024

POTENTIËLE MATCH?

Geïnteresseerd om meer te weten, of heb je vragen? Laat hier je bericht achter en beschrijf waarom je interesse hebt. Indien je eigen vak/uitdaging hiervoor geschikt is en online staat, kan je er in je bericht naar verwijzen.

Je ingevulde contactgegevens zullen samen met dit bericht verstuurd worden naar de contactpersonen. Zij kunnen daarna contact met jou opnemen.

Bericht *
Uw naam *