Call for Challenges

Over AZ Sint-Lucas & Volkskliniek vzw

blank

Algemeen ziekenhuis

Herteken de OK-planning van een algemeen ziekenhuis i.f.v. optimale 1) invulling beddenhuis, 2) benutting van OK-zalen en -personeel en 3) werking Centrale Sterilisatie

Gezondheid en welzijn
GezondheidIndustriële wetenschappenInformatietechnologieIngenieurswetenschappenMedische wetenschappen

Een goed uitgekiend OK-schema zorgt niet alleen voor een optimaal gebruik van OK-zalen, maar beperkt ook ongewenste piekbelasting in het beddenhuis en het aantal spoedsterilisaties. O.b.v. de historische OK-planning, patiënten- en sterilisatiedata zoekt AZ Sint-Lucas Gent het meest efficiënte en praktisch organiseerbare OK-schema.

Beschrijving van het probleem/de opdracht

Het operatiekwartier is zowat de meest kost-intensieve afdeling van het ziekenhuis. Er wordt dan ook veel aandacht besteed om de capaciteit van deze dure werkomgeving zo efficiënt mogelijk in te vullen.

De planning van het operatiekwartier heeft echter ook een grote impact op de andere activiteiten van het ziekenhuis. Een efficiënt gepland OK zorgt ook voor een meer optimale invulling van bedden en de daarbij horende toewijzing van en werklast voor het verpleegkundig personeel op de verschillende verpleegafdelingen en ondersteunt zo ook een efficiënte sterilisatieplanning waarbij het aantal spoedsterilisaties vermeden wordt.

Het beperken van piekbelasting op de verpleegafdeling ondersteunt kwalitatieve en veilige zorg en zal ook de beleving van de patiënt en zorgverstrekker verbeteren.

De verwachtingen van de oplossing

AZ Sint-Lucas verwacht 1 of meerdere concreet onderbouwde en realistisch toepasbare voorstellen tot een meer optimaal OK-schema.

Idealiter bestaat de oplevering uit een simulatie-applicatie waarin de impact van elke wijziging in OK-planning op de andere afdelingen van het ziekenhuis gevisualiseerd wordt.

 

De ondersteuning die de organisatie kan bieden

- historische & actuele data (OK-planning en uitvoering, patiëntenstromen, sterilisatiegegevens)

- toelichting problematiek

- bedrijfsbezoek

Gestructureerd probleem

Is beschikbaar tot

juni 30, 2024

POTENTIËLE MATCH?

Geïnteresseerd om meer te weten, of heb je vragen? Laat hier je bericht achter en beschrijf waarom je interesse hebt. Indien je eigen vak/uitdaging hiervoor geschikt is en online staat, kan je er in je bericht naar verwijzen.

Je ingevulde contactgegevens zullen samen met dit bericht verstuurd worden naar de contactpersonen. Zij kunnen daarna contact met jou opnemen.

Bericht *
Uw naam *
Uw email *
Uw telefoonnummer
Organisatie / Faculteit / Vakgroep
Over uw organisatie / faculteit / vakgroep
Website

Vragen? Contacteer callforchallenges@ugent.be