Call for Challenges

Over Dégage vzw

Dégage is een ledenorganisatie die particulier kostendelend auto- en fietsdelen aanbiedt in Vlaanderen en Brussel. Anno 2023 telt Dégage meer dan 430 deelauto’s, 25 deelfietsen en bijna 6000 leden. De vzw streeft geen winst na, maar wel sociale en leefbare buurten. De organisatie is een common en wordt van onderuit aangestuurd door vrijwilligers en burgers.

Hoe bereiken we meer Gentse auto-eigenaars en laten we hen overwegen om in te stappen in een autodeelsysteem waarbij men de eigen wagen deelt met anderen?

Circulaire economieDuurzaamheidKlimaatveranderingMaatschappelijke impactMobiliteit
CommunicatieGedragMaatschappijwetenschappen

Dégage heeft momenteel véél meer leden dan eigenaars in Gent. We zijn dus op op zoek naar meer mensen die hun eigen wagen willen delen met anderen uit hun buurt.

Beschrijving van het probleem/de opdracht

Leden vinden (voornamelijk in het weekend en vakantieperiodes) geen wagen meer die ze kunnen gebruiken voor hun verplaatsing. Daarnaast merken steeds meer eigenaars dat mensen van verder komen om hun wagen te gebruiken. Daardoor daalt het persoonlijke contact en het sociale aspect/controle die mee maakt dat Dégage optimaal werkt.

We deden een bevraging bij eigenaars wat zij als grootste drempels ervaarden om in te stappen. De instapprocedure wordt vereenvoudigd en binnenkort start er een communicatiecampagne (online) met filmpjes van eigenaars die hun verhaal vertellen en waarom zij hun wagen delen.

De verwachtingen van de oplossing

nieuwe manieren of inzichten om mensen te bereiken, andere manier om onze boodschap te vertellen/aan de man te brengen.

De ondersteuning die de organisatie kan bieden

promobudget (beperkt, maar bespreekbaar), contacten met onze communicatie-verantwoordelijken en vrijwilligers die werken rond eigenaarszorg/kwaliteitszorg, bezoek/infosessie mogelijk rond de manier van werken/autodelen

Gestructureerd probleem

Is beschikbaar tot

september 14, 2025

POTENTIËLE MATCH?

Geïnteresseerd om meer te weten, of heb je vragen? Laat hier je bericht achter en beschrijf waarom je interesse hebt. Indien je eigen vak/uitdaging hiervoor geschikt is en online staat, kan je er in je bericht naar verwijzen.

Je ingevulde contactgegevens zullen samen met dit bericht verstuurd worden naar de contactpersonen. Zij kunnen daarna contact met jou opnemen.

Bericht *
Uw naam *
Uw email *
Uw telefoonnummer
Organisatie / Faculteit / Vakgroep
Over uw organisatie / faculteit / vakgroep
Website

Vragen? Contacteer callforchallenges@ugent.be