Call for Challenges

Over De Fietsambassade Gent

Je kan bij ons allerhande fietsen huren en je fiets laten herstellen. Daarnaast staan we ook in voor alle fietsparkings en fietsinnovaties in het Gentse. Met onze bijna 100 collega's timmeren we zo elke dag aan een bruisende fietscultuur voor de stad Gent. We zetten daarbij maximaal in op sociale tewerkstelling. De Fietsambassade Gent vzw is een EVA (extern verzelfstandigd agentschap) van de Stad Gent, mede opgericht door Gentse Hoger Onderwijsinstellingen

Hoe kunnen we de afvalberg van weesfietsen in Gent verkleinen?

Circulaire economieDuurzaamheidGrondstoffen en materialenMobiliteit
EconomieIndustriële wetenschappenIngenieurswetenschappenMilieu

De Fietsambassade haalt jaarlijks meer dan 5000 weesfietsen op in de stad. We zetten reeds op allerlei manieren in op het verkleinen van de afvalberg die deze weesfietsen veroorzaakt maar nog steeds zoeken we oplossingen om minder op de afvalberg te laten belanden en het afval dat er toch is beter te scheiden.

Beschrijving van het probleem/de opdracht

De Fietsambassade haalt jaarlijks meer dan 5000 weesfietsen op in de stad. We zetten reeds op allerlei manieren in op het verkleinen van de afvalberg die deze weesfietsen veroorzaakt: opbouw en verkoop van tweedehandsfietsen, inzet van tweedehands onderdelen voor fietsherstel in onze fietspunten, onderzoek naar verkoop tweedehands onderdelen, ... maar nog steeds zoeken we oplossingen om minder op de afvalberg te laten belanden en het afval dat er toch is beter te scheiden.

De verwachtingen van de oplossing

Oplossingen kunnen zich zeker nog in verschillende domeinen bevinden: van het beter scheiden van het afval (binnen de mogelijkheden van de organisatie), tot idealiter nieuwe afzetmarkten. Rentabiliteit van initiatieven binnen onze huidige organisatiestructuur zijn belangrijk (al moet het niet winstgevend zijn).

De ondersteuning die de organisatie kan bieden

/
Ongestructureerd probleem

Is beschikbaar tot

juni 20, 2025

POTENTIËLE MATCH?

Geïnteresseerd om meer te weten, of heb je vragen? Laat hier je bericht achter en beschrijf waarom je interesse hebt. Indien je eigen vak/uitdaging hiervoor geschikt is en online staat, kan je er in je bericht naar verwijzen.

Je ingevulde contactgegevens zullen samen met dit bericht verstuurd worden naar de contactpersonen. Zij kunnen daarna contact met jou opnemen.

Bericht *
Uw naam *
Uw email *
Uw telefoonnummer
Organisatie / Faculteit / Vakgroep
Over uw organisatie / faculteit / vakgroep
Website

Vragen? Contacteer callforchallenges@ugent.be