Call for Challenges

Over Design Museum Gent

blank

Design is overal. Design Museum Gent maakt je bewust van de grote impact die design heeft op je dagelijkse leven. Via de uitgebreide collectie, die loopt van de vijftiende eeuw tot nu, tonen we de verantwoordelijkheid die ontwerpers, producenten en consumenten daarin dragen. Design is meer dan enkel vorm en functie. Het is een weerspiegeling van het denken op dat moment. Uit het object leren we meer over cultuur en technologie, maar ook over ecologie, politiek, mobiliteit of gender. Elk voorwerp in onze collectie is een gelaagde momentopname vol boeiende verhalen. Maar we zijn meer dan een museum. Design Museum Gent is een ontmoetingsplaats voor iedereen met een hart voor design. Makers en gebruikers. We willen de Belgische designcultuur versterken en via ontwerp bredere maatschappelijke thema’s als duurzaamheid, mobiliteit en intelligente technologie in de kijker zetten. Daarnaast onderzoeken we welke rol design kan spelen in de toekomst.

Hoe kunnen we een interessante stageplaats worden voor een diversere en meer inclusieve groep studenten?

Diversiteit en inclusieMaatschappelijke impact
CommunicatieCultuurGedragMaatschappijwetenschappenOpvoeding

Een museum is een samenleving in het klein, in casu vaak een samenleving van witte hoogopgeleiden. Een diversere instroom van stagiairs zou een stap in een juiste richting kunnen zijn, maar blijkt niet evident. Hoe zorgen we ervoor dat andere stagiairs ons vinden?

Beschrijving van het probleem/de opdracht

Hoewel het museum een plek is waar vele expertises samenkomen en er heel wat verschillende profielen samenwerken, zien we dat de instroom van stagiairs (en ook sollicitanten) vaak zeer eenzijdig is: wit, hoogopgeleid, met een grote affiniteit voor cultuur. Gelijken dus, terwijl er net veel rijkdom zit in de ontmoeting. Het is goed als een museumstaf de maatschappij meer reflecteert, niet om iedereen te bereiken, dat is een illusie. We zullen nooit iedereen kunnen overtuigen om graag naar een museum te komen. Maar de personeelssamenstelling werkt wel drempelverhogend, omdat er minder herkenning mogelijk is. Meer diversiteit bij stagiairs is zeker geen alleszaligmakende oplossing, maar kan wel deel van een oplossing zijn.

De verwachtingen van de oplossing

Ik verwacht geen kant-en-klare oplossing. De vraag beantwoorden zorgt ook niet voor een magische oplossing voor de samenstelling van het team. Maar het kan een boeiende en in mijn ogen broodnodige stap zijn in het bredere proces.

Het zou fijn zijn om een zicht te krijgen van wat mogelijke andere instromen van stagiairs zouden kunnen zijn. Maar ook inzichten in wat wij kunnen veranderen aan vragen/verwachtingen of hoe we ons anders de markt kunnen zetten, zodat we een interessante optie zijn voor een bredere groep van studenten.

De ondersteuning die de organisatie kan bieden

Tijd en overleg. Dus ja, probleem voorstellen in de les, tussentijdse feedback. Ik heb geen gigantische data ter beschikking. Een bedrijfsbezoek is op dit moment moeilijk omdat het museum gesloten is. Een budget voor gemaakte onkosten is, mits vooraf duidelijk gemaakte afspraken, mogelijk.

Gestructureerd probleem

Is beschikbaar tot

november 8, 2025

POTENTIËLE MATCH?

Geïnteresseerd om meer te weten, of heb je vragen? Laat hier je bericht achter en beschrijf waarom je interesse hebt. Indien je eigen vak/uitdaging hiervoor geschikt is en online staat, kan je er in je bericht naar verwijzen.

Je ingevulde contactgegevens zullen samen met dit bericht verstuurd worden naar de contactpersonen. Zij kunnen daarna contact met jou opnemen.

Bericht *
Uw naam *
Uw email *
Uw telefoonnummer
Organisatie / Faculteit / Vakgroep
Over uw organisatie / faculteit / vakgroep
Website

Vragen? Contacteer callforchallenges@ugent.be