Call for Challenges

Over Dégage vzw

Dégage is een ledenorganisatie die particulier kostendelend auto- en fietsdelen aanbiedt in Vlaanderen en Brussel. Anno 2023 telt Dégage meer dan 430 deelauto’s, 25 deelfietsen en bijna 6000 leden. De vzw streeft geen winst na, maar wel sociale en leefbare buurten. De organisatie is een common en wordt van onderuit aangestuurd door vrijwilligers en burgers.

Hoe kunnen we het potentieel van elektrisch rijden stimuleren?

Circulaire economieDuurzaamheidEnergieGrondstoffen en materialenKlimaatveranderingMaatschappelijke impactMobiliteit
CommunicatieGedragMaatschappijwetenschappenMenswetenschappen

Dégage wil sneller dan het particuliere gemiddelde zijn vloot vergroenen. Desondanks staan verschillende mensen nog weigerachtig (ook binnen onze eigen community) tegenover elektrisch rijden of de aankoop van een elektrische wagen.

Beschrijving van het probleem/de opdracht

Dégage wil een duurzame omgeving creëren op vlak van mobiliteit. De shift naar elektrische wagens is voornamelijk merkbaar bij bedrijfsmodellen. Om zijn vloot te vergroenen is Dégage daarbij afhankelijk van de wagens die particulieren besluiten om aan te kopen. Dégage voerde een voorschotregeling in om tegemoet te komen aan de grotere kostprijs van een wagen. We zijn een systeem van co-financiering (waarbij mensen samenleggen voor de aankoop van een wagen). Tenslotte organiseren we infosessies die zowel eigenaars als ontleners zicht geven op elektrisch rijden en de aankoop van een elektrische wagen.

De verwachtingen van de oplossing

zicht krijgen op wat Dégage nog kan doen om leden (en buitenwereld) mee te nemen in elektrisch rijden en drempels hieromtrent wegnemen.

De ondersteuning die de organisatie kan bieden

gesprek met werkgroep vergroening, eigenaar elektrische wagens, info over Dégage, contact met communicatieverantwoordelijke, ...

Gestructureerd probleem

Is beschikbaar tot

september 14, 2025

POTENTIËLE MATCH?

Geïnteresseerd om meer te weten, of heb je vragen? Laat hier je bericht achter en beschrijf waarom je interesse hebt. Indien je eigen vak/uitdaging hiervoor geschikt is en online staat, kan je er in je bericht naar verwijzen.

Je ingevulde contactgegevens zullen samen met dit bericht verstuurd worden naar de contactpersonen. Zij kunnen daarna contact met jou opnemen.

Bericht *
Uw naam *
Uw email *
Uw telefoonnummer
Organisatie / Faculteit / Vakgroep
Over uw organisatie / faculteit / vakgroep
Website

Vragen? Contacteer callforchallenges@ugent.be