Call for Challenges

Over AZ Sint-Lucas & Volkskliniek vzw

Algemeen ziekenhuis

Herteken de OK-planning van een algemeen ziekenhuis i.f.v. optimale 1) invulling beddenhuis, 2) benutting van OK-zalen en -personeel en 3) werking Centrale Sterilisatie

Health and wellbeing
HealthIndustrial SciencesInformation technologyEngineering ScienceMedical sciences

Een goed uitgekiend OK-schema zorgt niet alleen voor een optimaal gebruik van OK-zalen, maar beperkt ook ongewenste piekbelasting in het beddenhuis en het aantal spoedsterilisaties. O.b.v. de historische OK-planning, patiënten- en sterilisatiedata zoekt AZ Sint-Lucas Gent het meest efficiënte en praktisch organiseerbare OK-schema.

Description of the problem/assignment

Het operatiekwartier is zowat de meest kost-intensieve afdeling van het ziekenhuis. Er wordt dan ook veel aandacht besteed om de capaciteit van deze dure werkomgeving zo efficiënt mogelijk in te vullen.

De planning van het operatiekwartier heeft echter ook een grote impact op de andere activiteiten van het ziekenhuis. Een efficiënt gepland OK zorgt ook voor een meer optimale invulling van bedden en de daarbij horende toewijzing van en werklast voor het verpleegkundig personeel op de verschillende verpleegafdelingen en ondersteunt zo ook een efficiënte sterilisatieplanning waarbij het aantal spoedsterilisaties vermeden wordt.

Het beperken van piekbelasting op de verpleegafdeling ondersteunt kwalitatieve en veilige zorg en zal ook de beleving van de patiënt en zorgverstrekker verbeteren.

The expectations of the solution

AZ Sint-Lucas verwacht 1 of meerdere concreet onderbouwde en realistisch toepasbare voorstellen tot een meer optimaal OK-schema.

Idealiter bestaat de oplevering uit een simulatie-applicatie waarin de impact van elke wijziging in OK-planning op de andere afdelingen van het ziekenhuis gevisualiseerd wordt.

 

The support the organization can provide

- historische & actuele data (OK-planning en uitvoering, patiëntenstromen, sterilisatiegegevens)

- toelichting problematiek

- bedrijfsbezoek

Structured problem

Is available until

June 30, 2024

POTENTIAL MATCH?

Interested to know more, or do you have any questions? Leave your message here and describe why you are interested. If your own course/challenge is suitable for this and is online, you can refer to it in your message.

Your entered contact details will be sent to the contact persons together with this message. They can then contact you.

Message *
your name *
Your email *
Your phone number
Organization / Faculty / Department
About your organization / faculty / department
Website

To ask? Contact callforchallenges@ugent.be