Call for Challenges

Over De Fietsambassade Gent

Je kan bij ons allerhande fietsen huren en je fiets laten herstellen. Daarnaast staan we ook in voor alle fietsparkings en fietsinnovaties in het Gentse. Met onze bijna 100 collega's timmeren we zo elke dag aan een bruisende fietscultuur voor de stad Gent. We zetten daarbij maximaal in op sociale tewerkstelling. De Fietsambassade Gent vzw is een EVA (extern verzelfstandigd agentschap) van de Stad Gent, mede opgericht door Gentse Hoger Onderwijsinstellingen

Hoe kunnen we de afvalberg van weesfietsen in Gent verkleinen?

Circular economySustainabilityRaw materials and materialsMobility
EconomyIndustrial SciencesEngineering ScienceEnvironment

De Fietsambassade haalt jaarlijks meer dan 5000 weesfietsen op in de stad. We zetten reeds op allerlei manieren in op het verkleinen van de afvalberg die deze weesfietsen veroorzaakt maar nog steeds zoeken we oplossingen om minder op de afvalberg te laten belanden en het afval dat er toch is beter te scheiden.

Description of the problem/assignment

De Fietsambassade haalt jaarlijks meer dan 5000 weesfietsen op in de stad. We zetten reeds op allerlei manieren in op het verkleinen van de afvalberg die deze weesfietsen veroorzaakt: opbouw en verkoop van tweedehandsfietsen, inzet van tweedehands onderdelen voor fietsherstel in onze fietspunten, onderzoek naar verkoop tweedehands onderdelen, ... maar nog steeds zoeken we oplossingen om minder op de afvalberg te laten belanden en het afval dat er toch is beter te scheiden.

The expectations of the solution

Oplossingen kunnen zich zeker nog in verschillende domeinen bevinden: van het beter scheiden van het afval (binnen de mogelijkheden van de organisatie), tot idealiter nieuwe afzetmarkten. Rentabiliteit van initiatieven binnen onze huidige organisatiestructuur zijn belangrijk (al moet het niet winstgevend zijn).

The support the organization can provide

/
Unstructured problem

Is available until

June 20, 2025

POTENTIAL MATCH?

Interested to know more, or do you have any questions? Leave your message here and describe why you are interested. If your own course/challenge is suitable for this and is online, you can refer to it in your message.

Your entered contact details will be sent to the contact persons together with this message. They can then contact you.

Message *
your name *
Your email *
Your phone number
Organization / Faculty / Department
About your organization / faculty / department
Website

To ask? Contact callforchallenges@ugent.be