Call for Challenges

Over Dégage vzw

Dégage is een ledenorganisatie die particulier kostendelend auto- en fietsdelen aanbiedt in Vlaanderen en Brussel. Anno 2023 telt Dégage meer dan 430 deelauto’s, 25 deelfietsen en bijna 6000 leden. De vzw streeft geen winst na, maar wel sociale en leefbare buurten. De organisatie is een common en wordt van onderuit aangestuurd door vrijwilligers en burgers.

Hoe kunnen we het potentieel van elektrisch rijden stimuleren?

Circular economySustainabilityEnergyRaw materials and materialsClimate changeSocial impactMobility
CommunicationBehaviourSocial SciencesHumanities

Dégage wil sneller dan het particuliere gemiddelde zijn vloot vergroenen. Desondanks staan verschillende mensen nog weigerachtig (ook binnen onze eigen community) tegenover elektrisch rijden of de aankoop van een elektrische wagen.

Description of the problem/assignment

Dégage wil een duurzame omgeving creëren op vlak van mobiliteit. De shift naar elektrische wagens is voornamelijk merkbaar bij bedrijfsmodellen. Om zijn vloot te vergroenen is Dégage daarbij afhankelijk van de wagens die particulieren besluiten om aan te kopen. Dégage voerde een voorschotregeling in om tegemoet te komen aan de grotere kostprijs van een wagen. We zijn een systeem van co-financiering (waarbij mensen samenleggen voor de aankoop van een wagen). Tenslotte organiseren we infosessies die zowel eigenaars als ontleners zicht geven op elektrisch rijden en de aankoop van een elektrische wagen.

The expectations of the solution

zicht krijgen op wat Dégage nog kan doen om leden (en buitenwereld) mee te nemen in elektrisch rijden en drempels hieromtrent wegnemen.

The support the organization can provide

gesprek met werkgroep vergroening, eigenaar elektrische wagens, info over Dégage, contact met communicatieverantwoordelijke, ...

Structured problem

Is available until

September 14, 2025

POTENTIAL MATCH?

Interested to know more, or do you have any questions? Leave your message here and describe why you are interested. If your own course/challenge is suitable for this and is online, you can refer to it in your message.

Your entered contact details will be sent to the contact persons together with this message. They can then contact you.

Message *
your name *
Your email *
Your phone number
Organization / Faculty / Department
About your organization / faculty / department
Website

To ask? Contact callforchallenges@ugent.be