Tijdens het eerste semester worden multidisciplinaire coaching sessies voorzien, rond de volgende onderwerpen: technische ontwerpaspecten, materiaalkeuze, instrumentatie en automatisering, duurzaamheid en maatschappelijke relevantie, (milieu)wetgeving, arbeidsveiligheid en procesveiligheid, economische aspecten, management. De lessen worden gegeven door experts ter zake, en omvatten vooral coaching sessies, waarbij de studenten nadenken over hoe bovenstaande multidisciplinaire aspecten op hun casestudy kunnen worden toegepast. In die zin is het eerste semester vooral verbredend. Bij de ontwikkeling van de opdracht wordt ook aandacht besteed aan andere vaardigheden zoals projectplanning en –management, teamwerk, discipline, leiderschap, resultaatgericht werken, wetenschappelijke communicatie enz.
In het tweede semester wordt de aandacht toegespitst op het uitdiepen van de specifieke casestudy. Bedoeling is op dat moment in interactie te gaan met het werkveld, meer bepaald het bedrijf of de organisatie dat het onderwerp heeft aangeboden. Het is dan ook belangrijk voor de studenten dat er binnen het bedrijf een contactpersoon is met wie op gezette tijden tijdens het tweede semester (periode februari-maart 2025) meer case-specifieke zaken kunnen worden besproken. De bedoeling is om dan ook meer verdiepend werk te verrichten in één of meerdere van de eerder aangeraakte disciplines (bv. ontwerp, chemisch/fysische analyse. economische doorrekening), met duidelijke focus. Hiertoe wordt er voor elke casestudy ook een academische begeleider voorzien met expertise in de te behandelen toepassing en/of de toegepaste disciplines.
De studenten werken in groepjes van een vijftal studenten en hebben elk per groepslid ongeveer 20 uur tijd in het eerste semester en ongeveer 50 uur in het tweede semester (periode februari-maart) om de specifieke taken voor jullie casestudy te definiëren en uit te voeren. Bemerk: wij gaan enkel een inspanningsverbintenis aan, geen resultaatsverbintenis. Hierbij wordt confidentieel omgegaan met bedrijfsgegevens – dit wordt geregeld via een confidentialiteitsovereenkomst.
Het resultaat van dit vak wordt gepresenteerd in de vorm van een verslag en een presentatie. In het verslag komt een duidelijk afgelijnd deel (5 à 10 blz) dat de casespecifieke resultaten van het tweede semester beschrijft en waarvan de inhoud mee door iemand van het bedrijf mee wordt geëvalueerd. Bij voorkeur is een vertegenwoordiger van het bedrijf aanwezig op het presentatiemoment (voorzien in april 2025), indien dit niet mogelijk is kunnen vragen worden doorgeven.