Call for Challenges

Over dit vak

DO! Innovation Bootcamp

Tijdens het DO! Innovation Bootcamp gaan multidisciplinaire teams van studenten en onderzoekers op zoek naar een oplossing van het probleem, met de bedoeling er een bedrijf rond op te starten. In 48 uur leren ze het probleem kennen, bedenken ze oplossingen en werken ze een concept uit.

Ik zoek juridische uitdagingen die technologisch opgelost kunnen worden.

Digitale revolutieMaatschappelijke impact
EconomieIndustriële wetenschappenInformatietechnologieIngenieurswetenschappenRecht

De studenten

De studenten of onderzoekers die deelnemen aan dit weekend komen uit alle faculteiten. Er nemen ook niet-UGenters deel. Voor de meeste deelnemers is het de eerste keer dat ze zo een proces doorlopen, een aantal onder hen zijn actief op zoek naar een onderwerp om een startup op te starten.

De voertaal is Engels, al kan er zeker Nederlands gesproken worden in de teams waar iedereen Nederlandstalig is.

De taken of stappen die studenten ondernemen

We starten op vrijdag rond 16 uur met een inleiding en een meet-and-greet met de organisatie om het probleem beter te leren kennen. 's Avonds doen ze verder opzoekingswerk. Op zaterdag brainstormen ze en werken ze hun concept uit. Ze nemen dan ook telefonisch contact op met een aantal relevante stakeholders voor dit probleem. Op zondag presenteren ze hun concept en kan er een prijs gewonnen worden.

De verwachtingen van de lesgever voor de organisatie

  • Je gaat ermee akkoord dat de studenten hier een eigen bedrijf mee starten. Misschien kan je hun eerste klant worden?
  • Je bent aanwezig op vrijdag om met de deelnemers de uitdaging te bespreken.
  • Je levert een aantal relevante stakeholders aan die telefonisch bereikbaar zijn op zaterdag (ze kunnen zelf opgeven wanneer).
  • Je bent bij voorkeur ook aanwezig op de presentaties op zondagmorgen.

Voorbeelden

  • Hoe kunnen we de energie die opgeslagen zit in of gegenereerd wordt door een elektrische fiets beter benutten? Dit leidde tot een start-up project waarbij men elektrische leasefietsen controleert (zeker ook op batterij vlak) en tweedehands aanbiedt.
  • Hoe kunnen we het medicamentgebruik bij ontslag van patiënten uit het ziekenhuis verbeteren? Dit leidde tot een start-up project waarbij men met AI de ontslagbrief van de dokter wil versimpelen en controleren.
Ongestructureerd probleem

Omvang van het project

Klein

Periode

1ste semester

POTENTIËLE MATCH?

Geïnteresseerd om meer te weten, of heb je vragen? Laat hier je bericht achter en beschrijf waarom je interesse hebt. Indien je eigen vak/uitdaging hiervoor geschikt is en online staat, kan je er in je bericht naar verwijzen.

Je ingevulde contactgegevens zullen samen met dit bericht verstuurd worden naar de contactpersonen. Zij kunnen daarna contact met jou opnemen.

Bericht *
Uw naam *
Uw email *
Uw telefoonnummer
Organisatie / Faculteit / Vakgroep
Over uw organisatie / faculteit / vakgroep
Website

Vragen? Contacteer callforchallenges@ugent.be